Atıksız Yaşam

Atıksız Yaşam | Gladsture

Atıksız Yaşam Nedir?

Atıksız yaşam hayatımızın tüm alanlarında alışkanlıklarımızı değiştirmekle başlıyor. Biraz düşünerek hareket ettiğimizde aslında ne kadar çok atık çıkardığımızı fark etmeye başlıyoruz. Etrafımız tek kullanımlık plastiklerle çevrili. Eskiden hayatımızda olmayan birçok ürün hızlı tüketim kültürüyle birlikte yaşamlarımıza entegre olmuş durumda.

Sıfır Atık Nedir?

Sıfır atık yaşam çevreye hiç atık bırakmadığımız bir yaşam sürmek demektir. Çöpe attığımız her şey bir atık oluşturmaktadır. Aldığımız ve kullandığımız ürünlere dikkat etmemiz, atığa dönüştüğünde çevreye olan etkisini de düşünerek hareket etmemiz gerekiyor.

Sıfır Atık Felsefesi ile Yaşamak Mümkün Mü?

Atıksız bir yaşama geçiş yapmak elbette kolay değil. Ama bilinçli hareket ederek, tüketimimizi yavaş yavaş azaltarak ve geri dönüştürülebilir olanı tercih ederek bu yolda adım adım ilerleyebiliriz.

İlk adım elimizde ne olduğunu tespit etmekle başlıyor. İhtiyacımıza uygun ürün elimizde var mı? Varsa bunu tekrar tekrar kullanmalıyız.

İkinci adımda ise satın alma kararlarımız geliyor. Neyi satın aldığına dikkat etmeliyiz. Örneğin satın aldığımız birçok üründe ilk atılan şey ambalajı. Bu ambalajın tekrar kullanılabilirliğini veya geri dönüştürülebilir olup olmadığını kontrol edebiliriz. Satın aldığımız ürünün sentetik içerikli olup olmaması, kullanım ömrünü tamamladığında plastik atık oluşturmaması, geri dönüşüme uygunluğu gibi parametreleri kontrol edebiliriz.

Atıksız Yaşamın 5 Adımı

 

1- İhtiyacın Olmayanı Reddet

Hızlı yaşam şartları ve tüketim toplumuna dönüşmüş yaşamlarımızda plastik poşetler gibi tek kullanımlık plastikleri yeniden kullanılabilir ürünleri tercih ederek reddedebiliriz. Örneğin alışverişlerimizde plastik poşetler yerine bez çantaları, karton bardaklar yerine termosumuzu yanımızda taşımayı tercih edebiliriz.

2- Reddedemiyorsan Azalt

Hazır gıda tüketimi yerine evde hazırladığımız ürünleri tüketmeyi tercih edebiliriz. Ofiste fast food yerine evden getirdiğimiz yemeklerle hem atıksız hem de daha sağlıklı şekilde beslenmeyi seçebiliriz.

3- Yeniden Kullan

Bir kere satın aldığımız bir ürünü ömrü gerçekten bitinceye kadar tekrar tekrar kullanabiliriz. Hazır giyim ürünlerini seçerken daha ucuz olan yerine daha uzun süre kullanabileceğimiz, dayanıklı ve modası geçmeyen parçaları tercih edebiliriz.

4- Geri Dönüşüme Yolla

Geri dönüşüm göndermeden önce o ürünün Bitmiş piller, plastik veya cam atıkları geri dönüşüm kumbaralarına atmalıyız. Böylece hem çevreye verdiğimiz zararı en aza indirmiş hem de hammadde kullanımı için kaynak tüketimini azaltmış oluruz.

5- Kompost Yap

Gıda atıkları gibi organik atıkları kompost haline getirebiliriz. Kompostları belediyenin belirlediği noktalarda toprağa gömebiliriz. Böylece hem toprağı zenginleştiren bir gübre elde etmiş hem de atık çıkarmamış oluyoruz.

 

Yararlanılan Kaynaklar

 

https://youtu.be/oty8S3PrY3I&lt

https://www.temizsozluk.com.tr/surdurulebilirlik/atiksiz-yasam-mumkun

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/kompost-yapmak/

 

Etiketler: atıksız yaşam, doğal yaşam, sağlıklı yaşam
Aralık 10, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı