Doğal Kozmetik Ürünler

Doğal Kozmetik Ürünler

Temiz Kozmetik Nedir?

Doğal kozmetik ürünün yasal tanımı Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından şu şekilde yapılmaktadır: İçeriğinin minimum %95’i doğal hammaddelerden oluşan kozmetik ürünler doğal kozmetik ürün olarak adlandırılmaktadır.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK)’nin doğal kozmetik ürünleri tanımlamak için hazırlamış olduğu kılavuzda;

Doğal kozmetik bileşeni: Doğal kaynaklı hammaddelerden, doğal işleme yöntemlerine veya kriterlerine göre elde edilen kozmetik ürünlerin bileşimine giren maddeleri,

Doğal kozmetik ürün: Bileşiminin en az yüzde 95’inin doğal içerikli olduğu, bununla birlikte bu içeriğin doğal olma gerekliliklerini sağladığını kanıtlayan ancak organik olmasının gerekmediği kozmetik ürünü,

Doğal maddeler: Bitkisel, inorganik-mineral veya hayvansal kökenli (ölü omurgalılar hariç) ve bunların karışımları ve birbirleriyle “reaksiyon ürünleri” olarak tanımlanmıştır.

Doğal ürün arayışında dikkat etmemiz gereken bazı yanıltıcı pazarlama çalışmalarına konusunda farkındalık kazandırmak istiyoruz. Bilinçli tüketici olarak bu argümanların ne şekilde kullanıldığını fark edebilmemiz gerekiyor.

Yeşil renkli, doğal algısı verilmeye çalışılan ürünleri özellikle içerik açısından kontrol etmemiz gerekiyor. Doğal bir sabun alırken içeriğinin tamamının mı yoksa sadece belirli birkaç hammaddenin mi doğal olarak nitelendirildiğine dikkat edebiliriz.

Paket üzerinde kullanılan argümanlar yanıltıcı şekilde dizilebilir:

a. Doğal zeytinyağlı sabun

b. Zeytinyağlı doğal sabun

a şıkkında yer alan üründe doğal kelimesi sadece zeytinyağının doğal olduğunu niteliyor. Ama genellikle bu ibareyi gördüğümüzde sabunun doğal olduğunu zannediyoruz.

b şıkkında yer alan ürün ise sabunu doğal olarak nitelendirmiş. Yani bu üründe yer alan tüm hammaddelerin doğal olması daha olasıdır.

Şampuanlarla ilgili benzer pazarlama kampanyaları da sıklıkla yapılmaktadır. Silikonsuz şampuan, parabensiz şampuan, tuzsuz şampuan gibi ifadeler üründe zararlı olan bir içeriğin kullanılmadığını bize ifade etmektedir. Ancak sadece paraben içeriği ile ilgili yapılan bir nitelendirme diğer içerikler hakkında bilgi sunmamaktadır. Bu ürünlerin tüm içeriklerini dikkatlice kontrol etmek gerekir.

Özellikle SLS ve SLES olarak adlandırılan sülfat çeşitleri köpük oluşturucu olarak kullanılmaktadır. Vücuttaki östrojen hormonunu taklit eden bir yapıya sahip bu bileşenler uzun vadede adet bozuklukları, meme kanseri, erken menepoz, kısırlık gibi problemlere yol açabilmektedir. Bu sebeple kız çocuklarının kullanacağı kozmetik ürünlerin içeriklerine özellikle dikkat etmek gerekir. Diş macunlarında, sıvı sabun ve duş jellerinde, şampuanlarda hatta çamaşır ve bulaşık deterjanlarında bile bu madde kullanılabilmektedir. Bilinçli tüketici olmak uzun vadede sağlığımızı korumamızı sağlayacaktır. Bitkisel içerikli kozmetik ürünleri özellikle doğal kozmetik ürünler tercih etmek sağlıklı yaşam sürmek için önemli adımlardan bir kaçıdır.

Gerçekten doğal kozmetik ürünleri bulabilmek için biraz araştırma yapmak gerekebiliyor. Genellikle butik kozmetik üreticiler düşük bütçelerine rağmen nitelikli ve doğal hammaddeleri tercih ederek hem doğaya hem de sağlığa zarar vermeyen ürünler sunmaya çalışıyor. Butik üreticiler olarak üretimden paketlemeye kadar tüm süreçlerini doğaya zarar vermeyecek şekilde seçmeye önem veriyor. Bu yüzden hem yerel hem de butik üreticileri desteklemek uzun vadede iyileştirici bir etki yaratabilecektir.

 

Yararlanılan Kaynaklar

https://titck.gov.tr/storage/legislation/YRomIQsp.pdf https://cosming.com/Makaleler/Detay/dogal_urun_dogal_kozmetik_nedir/126/_tr

 

 

#parabensizşampuan #sülfatsızşampuan #tuzsuzşampuan #bitkiseliçeriklikozmetikürünler #doğalkozmetikürünler #doğalürünler #butikkozmetiküretici #sağlıklıyaşam

 

Etiketler: sürdürülebilirlik, temiz içerikli kozmetik, temiz kozmetik, doğal ürün, doğal kozmetik
Ocak 18, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı